Biologische boerderij worden

Een biologische boerderij beoefent duurzame landbouw, waarbij de landbouwproductie niet afhankelijk is van input van externe bronnen zoals meststoffen, pesticiden en herbiciden. Tegenwoordig is biologische teelt steeds belangrijker, ook in de media en bij de consument is er meer aandacht voor. Er ligt een sterke focus op het biologisch zijn van de bodem, de grond mag dus geen gifstoffen bevatten. Wanneer je overweegt om een biologische boerderij te worden moet je in de jaren daarnaar toe, daar al rekening mee houden. Biologisch gebaseerde systemen zijn doorgaans meer arbeidsintensief, zo is het gebruik van middelen om brandnetel, distel of ridderzuring bestrijden niet toegestaan. Om de overstap naar biologisch boeren te maken, kijken wij graag mee hoe we jouw veld daar klaar voor kunnen maken. Biologisch worden is altijd een meerjarenplan. Onkruidbestrijding moet daar vanaf het begin in zitten om later niet met hoge kosten te komen zitten. Wij bespreken graag de mogelijkheden en delen onze ervaring. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Samenwerken met de natuur

Onze aanpak is vele malen minder belastend voor het milieu dan de reguliere manier van onkruid bestrijden in grasland. Wij vormen hierdoor de ideale partner voor een transitie naar biologische landbouw, maar wél zonder met een veld voor onkruid te komen zitten. Ook wanneer je besluit om geen biologische boederij te worden, maar wel minder gifstoffen op je land wil, helpt onze methode daarbij. Wij gebruiken doorgaans 90% minder bestrijdingsmiddelen dan de reguliere wijze van onkruidbeheersing.

Biologisch boer worden is iets wat je vanuit een plan doet, het afbouwen van gifstoffen is een zeer belangrijke stap. Het vergt onderzoek en nadenken over hoe je eigen systeem te laten werken. Bioboeren hebben de neiging om zeer nauw samen te werken met de natuur, door bodemleven aan te planten, verloren voedingsstoffen aan te vullen, de bodemvruchtbaarheid te vergroten en watervoerende lagen te behouden. Alles met het doel om de productie van gewassen te verbeteren.

Winst maken als biologische boerderij

Er zijn momenteel iets meer dan 2.100 biologische boerderijen in Nederland. De groei is aan het afvlakken onder andere doordat een boer opziet tegen de meer arbeidsintensieve landbouw, waaronder dus het onkruid wieden. Als veehouder heb je daar minder last van dan wanneer je akkerbouwer bent. Maar ook voor grasland kan onkruid bijzonder hardnekkig zijn. Terwijl onkruidbeheersing in grasland bijzonder belangrijk is. Meer gras betekend een hogere productie en daarmee een hogere algehele winst. In de paar jaar die het boerenbedrijven kost om Biologisch te worden kan het zeer lonend zijn om in het jaar daarvoor actief met onkruidbestrijding bezig te gaan. Denk jij erover om over te gaan op biologische landbouw? Plan een adviesgesprek met ons in over onkruidbeheersing.