Het plantgericht distels bestrijden in weiland voorkomt verdere verspreiding en bespaart tot 90% op gifverbruik. Distels komen in het zicht als ze als bloeiende planten in het weiland staan, voornamelijk gekenmerkt door robuuste bladeren met geschulpte uiteinden met rode of paarse strepen aan de randen. De stekels komen meestal voor op de bladranden of over de hele plant en aan de basis van sommige bloemen. De distelplant is een overblijvend kruid dat tot vijftien centimeter hoog en vier voet breed kan worden. Het bestrijden van distels kan via onze innovatieve methode voor plantspecifiek distels bestrijden in weiland. Deze methode biedt een besparing voor het milieu en is vele malen voordeliger dan de conventionele methode.
Uitbreiding van distels stoppen
De vaste plant die vaker voorkomt de inheemse distel genoemd. Er zijn veel verschillende soorten van de inheemse distel waaronder de akkerdistel, kale jonker en akkermelkdistel. Deze planten groeien jaarlijkse uit tot een hoogte van maximaal een meter. Hierdoor komen deze distels altijd op dezelfde plek terug en breiden zich langzaam uit. Door het plantgericht distels bestrijden worden deze plekken actief aangepakt. Het grootste gedeelte van het weiland blijft hierdoor vrij van gifstoffen. Dit komt de bodemkwaliteit en uiteindelijk het eindproduct ten goede. Deze door DolfijnAgri zelf ontwikkelde methode is de makkelijkste stap om te nemen naar duurzame landbouw en levert een besparing tot ongeveer 80% in de kosten op. Hierdoor hebben veel boeren de overstap inmiddels gemaakt.
Distels verspreiden zich op verschillende manieren. De tweejarige distels verspreiden zich via het zaad, terwijl de akkerdistel zich ook via uitlopers verspreid. Hierdoor krijg je bij de akkerdistel zeer grote plekken die vol distels staan. Het maaien van de distels moet voor de bloei gebeuren, maar niet te vroeg, want dan krijgt de plant nogmaals knoppen waar bloemen uitkomen. Vervolgens moet je meerdere malen per jaar de distels maaien om verspreiding ervan tegen te gaan. In realiteit kan dit erg lastig zijn, aangezien de plant zich toespitst op uitbreiding via uitlopers.
Bestrijden van distels verplicht
Momenteel is het bestrijden van distels verplicht aangezien deze schadelijk voor de landbouw zijn. Veel boeren houden zelf actief onkruidbeheer bij waar de distels onderdeel van zijn. Mocht je advies hierin wensen, neem dan gerust contact met ons op. We kunnen dan direct een plan opstellen om ook op jouw weiland distels te bestrijden.