Onkruid in weiland bestrijden

Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het zoeken naar een goede manier van onkruid in weiland bestrijden. Het gaat namelijk niet alleen om onkruid te bestrijden voor weidegras en voeder, het gaat ook over de bodemgesteldheid, opbrengst en het eindproduct. Onkruidbestrijding voor weiland kan met of zonder chemicaliën. Voor biologische boerderijen is zonder chemicaliën de enige optie, voor de gangbare landbouw is vaak het doel met zo min mogelijk chemicaliën toe te kunnen.

Voor alle onkruidbeheer methodes geldt dat het volgende belangrijk is: 

  • Om te voorkomen dat het zaad zich verspreid verwijder je het onkruid voor het bloeit.
  • Door gebruik te maken van bodembedekkers voorkom je dat zaad zich kan ontwikkelen
  • Voor akkerbouw is vruchtwisseling en zijn onkruid-barrières een goed hulpmiddel bij onkruidbeheer
  • De bodemkwaliteit waarborgen en het in stand houden of brengen van het natuurlijke systeem

Het onkruid in het weiland onderzoeken

Een goed onkruidbestrijdingsplan brengt bovenstaande punten samen tot een plan. Hierbij stemmen wij onze werkzaamheden als onkruidbestrijder in het weiland af zodat ze binnen jouw bedrijfsplan passen. Een goed startpunt is het om ons de percelen van jouw boerderij te laten analyseren op punten van zorg, opties voor onkruidbestrijding en vervolgens de beste methode aan te bevelen om het onkruid op jouw boerderij te verwijderen. Op die manier is binnen enkele jaren het onkruid in het weiland vele malen teruggebracht.

Planning is alles

Het loont echt om een ​​goede planning te hebben en goede onkruidbeheerprincipes te volgen om ervoor te zorgen dat je je boerderijen en weilanden zo goed mogelijk beheert. Sommige boeren gaan gewoon hun velden in en gebruiken de “buikgevoel” -benadering als het gaat om onkruidbestrijding. Anderen kiezen jaarlijks voor volvelds-spuiten, ook al blijft het resultaat vaak tegenvallen. Je kunt dit niet jouw benadering laten zijn. Als je onkruid in jouw weiland hebt en je weet niet wat je moet doen of je wilt er snel vanaf, dan is onze manier van plantspecifieke bestrijding de meest efficiënte, de meest vriendelijke voor het milieu en de meest kostenbesparende. 

Plantspecifieke bestrijding

De eerste stap in onkruidbestrijding is begrijpen wat voor soort onkruid je hebt. Onkruid herkennen in grasland is de basis van ons plan. Waar op jouw percelen staat welk type onkruid? Enkele van de meest voorkomende onkruiden zijn: Ridderzuring, Distel en Brandnetel. Als je niet zeker weet wat voor soort onrkuid je hebt, neem dan contact op. Ook wanneer je meer informatie wilt, of een vrijblijvend gesprek, horen we graag van je. Wij kunnen je helpen bij het bepalen van het type onkruidbestrijdingsmethoden die het beste in jouw bedrijf gaan werken.

Onkruidbestrijding in het weiland

De tweede stap is om actief onkruidbestrijding te gaan toepassen voor jouw type veld. Middels onze op maat gemaakte quads wordt tijdens de eerste behandeling het hele veld in kaart gebracht. De plekken met onkruid worden nauwkeuring in kaart gebracht. Al bij de tweede behandeling, vaak later in het jaar, is zichtbaar verbetering te zien. Alle informatie en resultaten worden met jou gedeeld zodat je zicht krijgt op het onkruid in jouw weiland.

De voordelen van onze methode:

  • Tot 90% minder gebruik van gifstoffen op jouw weiland
  • Gezonde grond wordt niet onnodig belast met chemicaliën waardoor de bodemkwaliteit en het natuurlijke systeem behouden blijft
  • Onze methode is tot 80% goedkoper dan conventionele methodes van onkruidbestrijding
  • We werken volledig self-supporting, we hebben alles wat we nodig hebben bij ons, dus je merkt er niets van
  • Onze methode is naadloos aan te sluiten op jouw planning
  • Je zult verbaast zijn over het resultaat van onze plantspecifieke onkruidbestrijding

Vrijblijvend kennis maken

Ben je na het lezen van deze informatie benieuwd naar wat dit voor jouw percelen kan doen? Of heb je nog geen onkruidbeheersysteem en wil je hier actief mee bezig? In alle gevallen kunnen we je, vanuit onze ervaring en expertise, van vrijblijvend advies voorzien. Neem contact op om een kennismaking in te plannen.