Wat is ridderzuring?

ridderzuring-weiland

R. obtusifolius of ridderzuring behoort tot de belangrijkste meerjarige onkruiden in de landbouw over de hele wereld. Ridderzuring is een rechtopstaand onkruid dat tot een hoogte van 40 tot 150 cm kan groeien. Het onkruid bestaat ​​meestal uit een boeket van individueel ontwikkelde bladeren en een grote, vlezige penwortel. De zaden zijn klein en zeer verspreidbaar. Ze kunnen over lange afstanden worden verplaatst door de wind en dieren en kunnen zowel op de vacht van vee als via hun mest worden getransporteerd. Het grootste deel van de zaden wordt echter meestal dicht bij de ouderplant gevonden. In het verleden werd ridderzuring vooral in verband gebracht met verstoorde grond en slecht beheerd grasland, maar vandaag is het een wijdverspreid probleem bij veel bedrijven, waaronder biologische bedrijven.

Waarom kan dit onkruid voor problemen zorgen?

Ridderzuring heeft zich aangepast aan de groei in natuurlijk verstoorde omgevingen, zoals rivieroevers en duinen. Het onkruid koloniseert hierdoor gaten in weiland of tuinen, waardoor de menselijke activiteit op het land of in de tuin grondig wordt verstoord en bemoeilijkt. Daarnaast kunnen de zaden vele jaren in de grond levensvatbaar blijven. Een zeer klein aantal zaden blijft levensvatbaar na 80 jaar begraven en ongeveer een derde blijft levensvatbaar na 20 jaar. De persistentie van zijn zaden, gecombineerd met de levensduur en zaadproducerende capaciteit van de volwassen planten, betekent dat het bestrijden van het onkruid niet opgelost is na het verwijderen van de plant. Ridderzuring is moeilijk te bestrijden zonder professionele hulp.

Professionele hulp inschakelen

Als je je zorgen maakt over de ridderzuring op jouw weiland of in jouw tuin, of als je een gratis offerte wilt, neem dan contact op met een gespecialiseerde inspecteur van Dolfijn Agri. Ons bedrijf gebruikt een duurzame, milieu- en diervriendelijke methode om de ridderzuring op jouw weiland of in jouw tuin te bestrijden, waardoor jouw gras opnieuw zal aangroeien met zichtbare verbetering.